Warmtepompen halen warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht om uw water en uw huis te verwarmen.
Voordelen warmtepomp
Tot 50% minder stookkosten
Energiebesparing, zelfs bij een buitentemperatuur van -20° C
Ecologisch verwarmen zonder CO2-uitstoot ('nulemissieverwarming' bij gebruik van groene stroom).
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp zet omgevingsenergie om in warmte voor uw woning. De warmtepomp onttrekt warmte aan het water, de bodem, de buitenlucht of de afvoerlucht door middel van een verdamper, en geeft deze dan via een condensor af aan het verwarmingssysteem.
Het rendement van een warmtepomp is zeer hoog: met één deel elektriciteit wekt hij tot zes delen warmte op! Het verbruik van de warmtepomp is dan ook zeer laag ten opzichte van de klassieke ketels. Die wekken met één deel gas slechts één deel warmte op.
De warmtepomp werkt dus voor een deel op elektrische energie en voor een groot deel op groene energie, en is zodoende een zeer interessante alternatieve verwarming. De warmtepomp heeft de elektrische energie nodig om de lage temperaturen uit de omgeving naar een hoog temperatuurniveau te brengen voor de verwarming en voor warm water.
Energielabel voor verwarmen met warmtepomp
Bovenaan op het energielabel van een warmtepomp staan de fabrikant en het model van de warmtepomp vermeld. Warmtepompen voor verwarming krijgen een beoordeling in negen efficiëntieklassen, waarbij A++ staat voor de beste warmtepomp, dus die met de beste energie-efficiëntieklasse, terwijl klasse G warmtepompen met veel slechtere waarden bevat. De klassen geven aan wat het energieverbruik van de warmtepomp is.